Wat mag er beslist niet gebeuren bij de uitbreiding van steden of dorpen?

Communicatie Communicatie  •  Provincie Groningen  •  14-02-2022  •    3 opmerkingen  •

Moeten we de uitbreiding van woningen overal in de provincie toestaan? Of alleen bij de stad Groningen? Of bij alle steden en een select aantal dorpen waar vergrijzing voor problemen zorgt?

• Hellum

De uitbreiding moet ook plaats vinden in (alle) kleine kernen. Dit om de leefbaarheid aldaar te behouden en congestie in steden te voorkomen. Maar wel moet de uitbreiding in verhouding staan met de kleine kern zelf. Een dorpje met 200 huizen zou er per 5 jaar maximaal 5 woningen bij moeten krijgen ( en dan eventueel herzien). Experimenteer met tiny houses of kleine knarrenhofjes.

• jrone

Dorpen horen volledig deel van de moderne samenleving te zijn en plaats te bieden aan de diversiteit die onze samenleving kenmerkt. Dus ook huur- en koopwoningen voor jongeren, verblijfsvergunningshouders, mantelzorg, etc. In het nieuwe beleid gaan we ons toch niet richten op de oude zienswijze om wonen en werken gescheiden te houden. Werken hoeft geen belasting voor wonen te zijn. We zien dat dorpen belangrijk zijn voor de leefbaarheid van de samenleving en plaats bieden aan thuiswerken, netwerken, energieproductie, agrarisch ondernemen, natuur en milieu, kunst, zorg, ontspanning/recreatie: geen reden om je enkel te richten op bereikbaarheid van de stad.

• Rogier

Het is goed om juist bij dorpen doorstroomwoningen (huur?) te creëren. Wel uitsluitend voor ouderen uit het dorp zodat de woningen weer vrij komen voor jonge gezinnen wat weer goed is om bv basisscholen te behouden.