Skip to main content
Skip to content
Ga terug

Zonneweiden

B Boelie  •  31-05-2021  •  8 opmerkingen  • 

Stoppen met al die zonneweiden in agraries gebied; is bederf van de omgeving, zonde van het landschap en blinkt in de zon alle kanten op.

Leg de panelen op daken van huizen en schuren (vrijwillig) maar dan wel een goede vergoeding voor geleverde stroom aan de eigenaren en niet de grote winst naar de energiemaatschappijen en de staat!

Reacties (8)

Je moet inloggen of je registreren om te kunnen reageren.
  • J

    Verder: het enige wat ècht verandering gaat brengen is menselijk gedrag. We moeten met ons allen leren minder energie te verbruiken en minder te consumeren. Dit vraagt een verandering in ons huidige economische systeem - wat alleen functioneert op meer, meer, meer of anders stort het in. Alle 'duurzame' energie projecten zijn alleen belangrijk om sneller weer bij een klimaatvriendelijke samenleving te komen.
    Verder zorgt het op lange termijn juist voor Meer energieverbruik. Immers: het is zuiniger, dus ik kan meer verbruiken. Dit is een standaard manier van denken - kijk bijvoorbeeld naar de enorme toename van de hoeveelheid kerstlichtjes die buiten hangen sinds de led lichtjes. Dit gebeurt op grote schaal en heeft uiteindelijk een tegenovergesteld effect. Dus: zorg voor sterke gedragsverandering, en dit kan alleen door echt ons economisch denken drastisch te veranderen. Consuminderen. Ook -en misschien vooral- digitaal.

    7 stemmen  | 
    7
    0
    Geen reacties
    • R

      Laat de overheid eerst eens een wet maken van de zonneladder. De meeste gemeenten nemen dat als 'voorkeur' op in hun beleid en daarmee komt dat dus nooit van de grond. Mijn grootste wens: eerst alle daken vol leggen, daarna onrendabele terreinen en pas als er dan nog ruimte over is kijken naar landbouwgrond, te beginnen met de meest onvruchtbare stukken land. Dat mag echter de duurzame ontwikkeling van de landbouw niet in de weg staan!
      Onze overheid doet echter aan paniekvoetbal als het gaat om de energietransitie zonder een goed integraal plan. Er wordt veel te veel aan de markt (lees: projectontwikkelaars die er veel geld aan willen verdienen) overgelaten. Daardoor is het voor boeren aantrekkelijk om hun landbouwgrond aan hen te verhuren. Het levert meer op dan de opbrengst van hun oogsten. Dit wordt mede veroorzaakt door de subsidieregelingen die er zijn. Daarom: stop met subsidies voor projecten waarbij landbouwgrond wordt gebruikt voor zonneweides en regel meer subsidie voor zonnepanelen op daken!

      5 stemmen  | 
      5
      0
      Geen reacties
      • D

        Allereerst vind ik de term 'zonneweide' misleidend, want een zonneweide is een weide waar je op kunt zonnen en dat kan niet meer in de weides waar zonnepanelen staan. Het vol zetten van landbouwgrond met zonnepanelen is een ernstige ingreep in het landschapsbeeld. Ze zijn namelijk lelijk. Zet die dingen op daken of op (daken op) industrieterreinen (die gebouwen zijn toch meestal al lelijk en laag). Overigens zou het geen kwaad kunnen om eens wat meer vorm aan de panelen te gegeven (als het dan toch moet). Het lijkt me een uitdaging voor de cratieve sector.

        3 stemmen  | 
        3
        0
        Geen reacties
        • J

          Ik zou wel graag meer willen weten over de gevolgen van zonneweides voor de natuur. Logisch is om eerst op daken te plaatsen ipv in de weides en niet standaard meer energie (panelen) plaatsen/opvragen dan er nodig is voor die lokatie. Want ook hier zien we veel overconsumptie/overproductie. Alleen wanneer nodig en er afspraken zijn gemaakt waar die energie daadwerkelijk tot zijn recht kan komen is het logisch om extra panelen te plaatsen. Ook vraag ik mij af wat de voetprint is van de zonnepanelen zelf. Wat gaan deze kosten wanneer ze afgebroken moeten worden?

          3 stemmen  | 
          3
          0
          1 reactie (tonen) 1 reactie (verbergen)
          • G

            https://www.tudelft.nl/delft-integraal/articles/hoe-circulair-is-een-zonnepaneel/
            Kort samengevat technisch is het wel mogelijk om te recyclen, maar is nog heel kostbaar, dus is de vraag of het tegen de tijd wanneer veel zonnepanelen de (economische) levensduur bereiken het dan wel rendabel is om te recyclen.
            Qua natuur, de meningen zijn hier over verdeeld. Er zou eigenlijk een 0-meting gedaan moeten worden voordat er een zonnepark aangelegd wordt om goed te kunnen vergelijken wat de toename of afname van de natuurwaarde is>
            Waar ik nieuwsgierig naar ben, zonlicht bestaat uit meerdere soorten straling. Een deel weerkaatst op de panelen, een deel niet, wat is de invloed van die straling op de bodem en dieren die onder de panelen zitten. Dit zelfde geldt eigenlijk ook voor de panelen op daken, is daar ook effect van straling op mensen in de gebouwen?

            1 stem  | 
            1
            0
            Geen reacties
          • P
            Provincie Groningen  •  Provincie Groningen  •  08-06-2021 · 08:12:52

            Bedankt voor dit discussiepunt Boelie! In het klimaatakkoord is afgesproken dat er inderdaad eerst gekeken wordt naar het plaatsen van zonnepanelen op daken. Dit volgens het principe van de 'zonneladder'. Hier kan je er meer over lezen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-energie/zonne-energie . Dit voorkomt niet dat een zonneweide soms als de betere oplossing wordt gezien.

            Ik zie dat meerdere mensen een duimpje omhoog/omlaag hebben gestemd bij deze discussie. Ben benieuwd naar de motivatie achter deze stemmen! Laat vooral hieronder jouw mening over dit thema horen.

            Geen stemmen  | 
            0
            0
            2 reacties (tonen) 2 reacties (verbergen)
            • L

              Ik ben een van deze stemmers, overigens alleen van positieve stemmen. Deze mensen hebben mijns inziens de zaken goed verwoord. Ik zie niet in waarom dit extra motiveren nuttig zou zijn. Het lijkt mij dat het de discussie overzichtelijker maakt dat alleen nieuwe ideeën een nieuw bericht vormen. Of mis ik iets?

              Geen stemmen  | 
              0
              0
              Geen reacties
              • L

                Zonneweides kunnen medegebruikt worden door veehouders, door de panelen op pootjes van nog geen meter hoogte te plaatsen, zodat kippen of schapen eronder beschutting vinden tegen regen of sneeuw.

                8 stemmen  | 
                3
                5
                Geen reacties