Skip to content
Terug naar peilingen

Peiling onder jongeren: Energie en wonen

Wat vind jij belangrijk als het gaat om groene energie en wonen? En welke keuzes moeten Provinciale Staten maken, zodat we in 2050 ook nog goed kunnen wonen en leven in de provincie Groningen? Geef in 2 stappen je reactie. Stap 1 Geef je mening door te stemmen (klikken) op een van de antwoorden bij de 8 stellingen op deze pagina. Je stem wordt meteen opgeslagen. Je kunt je stem nog wel aanpassen. Stap 2 Vul tot slot de korte enquête in via https://forms.gle/n8nw4HDu2aapPd4q9 en laat ons weten wat je van dit platform vindt. Alvast bedankt! Wat gebeurt er met jouw inbreng? De reacties op de stellingen worden door Provinciale Staten meegenomen in de Statenvergadering van 10 november 2021. Daar bespreken we welke ideeën verder worden uitgewerkt en op welke manier. Met een nieuwsbrief via dit platform Stemvanprovinciegroningen laten we je weten wat er met de ideeën gaat gebeuren.

Meer informatie

Provinciale Staten van Groningen gaan op 29 oktober 2021 ook in gesprek met een aantal leerlingen van basisscholen, het voortgezet onderwijs en studenten van het mbo, hbo en wo. Over de thema's energie en wonen. Deze speciale versie van 'Praten met de Staten' is op 29 oktober vanaf 10.00 uur live te volgen via https://groningen.stateninformatie.nl/.

Ik zou best naast een windmolenpark of zonnepark willen wonen

Prima! Zolang er maar duurzame energie opgewekt kan worden vind ik dit geen probleem. Antwoord met de meeste stemmen: Een zonnepark gaat nog, maar een windmolenpark lijkt me niks. Beide wil ik niet: het ziet er niet uit en ik maak me zorgen over het geluid. Ik weet het niet. Ik zou er eerst meer informatie over willen of het eens willen proberen. Anders, namelijk... (geef je antwoord onderaan in de reacties)
33 (21.85%) 57 (37.75%) 21 (13.91%) 36 (23.84%) 4 (2.65%)

Duurzame energie opwekken is prioriteit nummer één!

Nee, de natuur en het landschap mooi houden is minstens zo belangrijk. Antwoord met de meeste stemmen: Yes, er moet nu wat gebeuren voordat het te laat is. Het is belangrijk, maar ik weet niet of er genoeg ruimte voor is in de provincie Groningen. Anders, namelijk... (geef je antwoord onderaan in de reacties)
48 (31.58%) 57 (37.5%) 44 (28.95%) 3 (1.97%)

Iedereen moet evenveel doen om de klimaatdoelen te halen.

Ouderen hebben hier meer over te zeggen en meer verstand van en moeten dus meer doen. Antwoord met de meeste stemmen: Ja, ook wij als jongeren moeten ons beste beentje voor zetten en bijvoorbeeld zuinig omgaan met energie. Het probleem is niet door ons gemaakt, dus wij hoeven het ook niet op te lossen. Alleen samen kunnen we de klimaatdoelen halen. Anders, namelijk... (geef je antwoord onderaan in de reacties)
13 (8.72%) 70 (46.98%) 7 (4.7%) 56 (37.58%) 3 (2.01%)

Om in de provincie Groningen te kunnen blijven wonen heb ik snel internet en een goede bereikbaarheid via auto of het OV nodig.

Antwoord met de meeste stemmen: Ja, ik denk dat we veel thuis gaan werken in de toekomst. Dus heb ik snel internet nodig en ik wil in mijn vrije tijd gemakkelijk voorzieningen, zoals winkels en cafés, in de provincie Groningen kunnen bereiken. Snel internet kan ik niet missen, maar de bereikbaarheid vind ik minder belangrijk. Ik wil vooral snel overal kunnen komen, dus de bereikbaarheid staat voor mij op nummer één. Om in Groningen te blijven wonen vind ik snel internet en bereikbaarheid niet het belangrijkst. Andere factoren bepalen of ik hier blijf wonen zoals de omgeving, de natuur en vooral familie en vrienden in de buurt. Anders, namelijk... (geef je antwoord onderaan in de reacties)
85 (57.05%) 13 (8.72%) 24 (16.11%) 21 (14.09%) 6 (4.03%)

Als we het hebben over wonen en het vinden van een eigen huis dan maak ik me zorgen.

Antwoord met de meeste stemmen: Ja, het lijkt me erg lastig om in de toekomst een huis te vinden waar ik fijn kan wonen op een plek die ik wil. Nee, ik heb er vertrouwen in dat het goedkomt. Wat nu lastig is kan over een jaar heel anders zijn. Ik maak me hier nog geen zorgen om. Met hulp van familie en vrienden gaat dit lukken. Wonen in de stad gaat lastig worden, op het platteland zie ik wel kansen. Anders, namelijk... (geef je antwoord onderaan in de reacties)
66 (44.9%) 38 (25.85%) 27 (18.37%) 11 (7.48%) 5 (3.4%)

Ik wil in de provincie Groningen blijven wonen.

Ja, ik voel me hier prettig en denk dat dat zo blijft. Ja, maar ik weet niet of ik een geschikte woning kan vinden later. Nee, ik wil ergens anders gaan wonen, omdat... (geef aan onderaan in de reacties) Antwoord met de meeste stemmen: Ik weet het nog niet.
51 (34.46%) 22 (14.86%) 21 (14.19%) 54 (36.49%)

Hoe wil je wonen in 2050?

Antwoord met de meeste stemmen: Ik woon het liefst in de buurt van een stad, zodat alle voorzieningen, zoals winkels en cafés, in de buurt zijn en ik makkelijk gebruik kan maken van het OV Ik woon het liefst in een dorp met veel natuur en ruimte om mij heen. Als mijn huis maar duurzaam is, de locatie maakt mij niet zo veel uit! Anders, namelijk… (geef je antwoord onderaan in de reacties)
69 (47.92%) 57 (39.58%) 9 (6.25%) 9 (6.25%)

In 2050 halen we onze energie uit...

Antwoord met de meeste stemmen: Duurzame energie bronnen, zoals windmolens, zonneparken, waterkracht en mogelijk kerncentrales voorzien ons dan van energie. We gebruiken dan nog steeds vooral fossiele brandstoffen zoals olie, gas en kolen. Ik twijfel of we dan genoeg energie op kunnen wekken met alleen duurzame energiebronnen. Ik denk dat een combinatie van fossiele brandstof en duurzame energie nodig blijft Anders, ik weet namelijk een nieuwe bron van energie... (geef je antwoord onderaan in de reacties)
93 (63.27%) 5 (3.4%) 45 (30.61%) 4 (2.72%)