Skip to content

Doorfietsroute Zuidlaren - Haren

Beschrijving

De bestaande doorfietsroute van Groningen naar Haren wordt doorgetrokken naar Zuidlaren. Dat betekent dat forenzen en scholieren vanuit Zuidlaren en omgeving straks op een snellere en veiligere manier naar Groningen kunnen fietsen. We onderzoeken op dit moment de beste en meest aantrekkelijke route. De ervaring en kennis van omwonenden, fietsers en natuurliefhebbers is daarbij van groot belang. We zijn daarom benieuwd naar jouw mening over het plan en komen via dit platform (onder het tabblad 'Reageren') graag met jou in gesprek. Reageren kan tot 2 januari 2023.

Reageer je liever per mail of wil je ons telefonisch spreken? Neem dan contact op met omgevingsmanager van de provincie Groningen Jeroen Gaasterland, telefoon: 050 316 4911 of e-mail doorfietsroute-zh@provinciegroningen.nl.

Wat doen we met jouw reactie?

Een ontwerpteam gebruikt alle reacties bij de uitwerking van verschillende varianten (verschillende routes). De provincie Groningen presenteert die varianten naar verwachting in februari 2023 via de website en tijdens informatieavonden. De provincie kiest vervolgens een voorkeursvariant. Iedereen die een belang heeft kan daarop reageren. Rond de zomer van 2023 is de definitieve route bekend.

Tussen Zuidlaren en Haren komt een nieuwe doorfietsroute. Doorfietsroutes zijn extra brede fietspaden waar het comfortabel fietsen is. Het wegdek is vlak en wordt goed onderhouden. Fietsers hebben voorrang op de meeste kruisingen en verkeerslichten zijn er bijna niet. De doorfietsroute loopt langs of over bestaande wegen. Op delen van de route kan er ook nieuw fietspad aangelegd worden.

Het gebied waarbinnen de nieuwe route komt te liggen staat aangegeven op de kaart. Dit noemen we het zoekgebied.

Kaartje van het zoekgebied fietsroutes Haren Zuidlaren

De doorfietsroute van Zuidlaren naar Haren wordt zo’n 11 kilometer lang. De route start in het noordelijk deel van Zuidlaren. Via Midlaren en Noordlaren gaat het fietspad vervolgens door Glimmen, Appelbergen of Onnen naar Haren. In Haren sluit het fietspad aan op de bestaande doorfietsroute naar Groningen. Die begint in de Jachtlaan. 

Locatie

De precieze locatie van de doorfietsroute is nog niet bepaald, vandaar dat er meerdere opties op kaart staan. Ook staat nog niet vast hoe de route eruit komt te zien.
Om te onderzoeken waar de nieuwe route komt te liggen, brengen de provincie Groningen en Drenthe en de gemeente Tynaarlo en Groningen de wensen van de omgeving in kaart. De ervaring en kennis van omwonenden, fietsers en natuurliefhebbers is daarbij van groot belang. Op verschillende manieren, waaronder dit platform, zoeken we contact met mensen en instanties die ons kunnen helpen. Pas als we een compleet inzicht hebben in het gebied kunnen we aan de slag gaan met het vergelijken van de verschillende mogelijkheden.

Reageren

Wij willen dan ook graag weten wat voor jou belangrijke aandachtspunten zijn. Wat is volgens jou de beste plek voor een doorfietsroute? En waar moeten we rekening mee houden bij de keuze van een route. Laat een reactie achter onder het tabblad 'Reageren'. Dat kan tot 2 januari 2023.

Reageer je liever per mail of wil je ons telefonisch spreken? Neem dan contact op met omgevingsmanager van de provincie Groningen Jeroen Gaasterland, telefoon: 050 316 4911 of e-mail: doorfietsroute-zh@provinciegroningen.nl.

Wat doen we met jouw reactie?

  • Een ontwerpteam gaat alle verzamelde informatie uit het gebied uitwerken tot verschillende varianten (verschillende routes).
  • De provincie Groningen presenteert die ontwerpvarianten naar verwachting in februari 2023 via de website en tijdens informatieavonden.
  • De provincie kiest vervolgens een voorkeursvariant. Iedereen die een belang heeft kan daarop reageren.
  • Rond de zomer van 2023 is de definitieve route bekend. 

Meer informatie over de doorfietsroute

Op de website van de provincie lees je meer over de doorfietsroute Zuidlaren - Haren.