Skip to content

Doorfietsroute Zuidlaren - Haren

Beschrijving

De bestaande Doorfietsroute van Groningen naar Haren wordt doorgetrokken naar Zuidlaren. Dat betekent dat forensen en scholieren vanuit Zuidlaren en omgeving straks op een snellere en veiligere manier naar Groningen kunnen fietsen. Om te komen tot de beste en meest aantrekkelijke route, is een zogenaamde variantenstudie opgesteld.

De ervaring en kennis van omwonenden, fietsers en natuurliefhebbers is daarbij van groot belang. We zijn daarom benieuwd naar jouw mening over de variantenstudie en komen via dit platform (onder het tabblad Reageren] graag met jou in gesprek. Reageren kan tot en met 17 juli 2023. Reageer je liever per mail of wil je ons telefonisch spreken? Neem dan contact op met omgevingsmanager van de provincie Groningen Jeroen Gaasterland, telefoon: 050 316 4911 of e-mail j.c.gaasterland@provinciegroningen.nl.

Wat doen we met jouw reactie?

Een ontwerpteam gebruikt alle reacties bij de uiteindelijke bepaling voor het voorkeurstracé. De variantenstudie is te bekijken op de website van de provincie Groningen en wordt gepresenteerd tijdens inloopbijeenkomsten op 8, 13 en 14 juni.

 

Tussen Zuidlaren en Haren komt een nieuwe doorfietsroute. Doorfietsroutes zijn extra brede fietspaden waar het comfortabel fietsen is. Het wegdek is vlak en wordt goed onderhouden. Fietsers hebben voorrang op de meeste kruisingen en verkeerslichten zijn er bijna niet. De doorfietsroute loopt langs of over bestaande wegen. Op delen van de route kan er ook nieuw fietspad aangelegd worden.

De doorfietsroute van Zuidlaren naar Haren wordt zo’n 11 kilometer lang. De route start in het noordelijk deel van Zuidlaren. Via Midlaren en Noordlaren gaat het fietspad vervolgens door Glimmen, Appelbergen of Onnen naar Haren. In Haren sluit het fietspad aan op de bestaande doorfietsroute naar Groningen. Die begint in de Jachtlaan. 

Afbeelding van het keuzetrace fietsroutes Zuidlaren Haren

Variantenstudie

In de afgelopen periode hebben we veel gesprekken gevoerd met omwonenden, fietsers, belanghebbenden en belangenorganisaties. Er is een enquête gehouden onder fietsers en een klankbordgroep ingericht met bewoners. Al deze informatie is verwerkt in een zogenaamde variantenstudie. Er zijn nu nog vijf haalbare routes die in de variantenstudie zijn uitgewerkt en vergeleken. Op de kaart hierboven staan de haalbare routevarianten. De variantenstudie is te lezen op de projectpagina doorfietsroute Zuidlaren - Haren

Denk met ons mee

Voordat we een definitieve keuze voor een route maken willen we graag weten:

  • Of we compleet zijn in onze afweging.
  • Of alle belangen juist zijn weergegeven en geïnterpreteerd.
  • Wat voor u belangrijke aspecten zijn om tot een afweging te komen.
  • Wat u ons verder nog wilt meegeven.

Laat een reactie achter onder het tabblad 'Reageren'. Dat kan tot en met 17 juli 2023.

Reageer je liever per mail of wil je ons telefonisch spreken? Neem dan contact op met omgevingsmanager van de provincie Groningen Jeroen Gaasterland, telefoon: 050 316 4911 of e-mail: doorfietsroute-zh@provinciegroningen.nl.

Wat doen we met jouw reactie?

  • We bespreken de reacties (anoniem) met de klankbordgroep.
  • Het projectteam verwerkt de verzamelde informatie en bepaalt een voorkeurstracé.
  • Het projectteam presenteert die voorkeursvariant naar verwachting in het najaar van 2023.
  • We bespreken dit voorkeurstracé met de klankbordgroep.
  • Iedereen die een belang heeft kan daarop schriftelijk reageren.
  • Eind 2023 is de definitieve route bekend.

Meer informatie over de doorfietsroute

Op de website van de provincie lees je meer over de doorfietsroute Zuidlaren - Haren.